Au revoir, Monsieur Paul!

2018. január 22., hétfő

Gyászol Franciaország, gyászol a nemzetközi és a magyar gasztronómia. Elhunyt Paul Bocuse. A világ leghíresebb nemzetközi séfversenyének alapítója 91 éves volt.

„Monsieur Paul maga volt Franciaország. Egyszerűség és nagyvonalúság. Kiválóság és életművészet. A gasztronómia pápája távozik” – írta a Twitteren Gérard Collomb francia belügyminiszter. Tisztelői szerint a legendás, három Michelin-csillagos séf tette a francia konyhát, olyanná, amilyennek a világ ma ismeri. Az általa alapított, majd róla elnevezett nemzetközi versenyt, 1987 óta rendezik meg Lyonban, a Hungexpo anyavállalata a GL Events szervezésében. Nevét Magyarországon sokáig csak a szűk szakma ismerte. Büszkék vagyunk rá, hogy a Hungexpo a kezdetektől ott bábáskodott a magyar Bocuse d’Or Akadémia megszületésénél és évek óta otthont ad a Bocuse d’Or magyar döntőjének. A Bocuse d’Or versenysorozatban immár több mint 50 ország vesz részt, 2016-ban Budapesten, a Hungexpo-n zajlott a Bocuse d’Or európai döntője, amely nemcsak rendezvényszervezésben nyújtott kiemelkedőt, de csodálatos  magyar sikerrel, Széll Tamás győzelmével zárult. Idén májusban a Hungexpo B pavilonjában megnyílt a Bocuse d’Or tankonyha, ahol a verseny magyar részvevői gyakorolhatnak, mélyíthetik el tudásukat.

Paul Bocuse – szimbolikusan – ugyanott fejezte be életét, ahol 1926-ban született: a Lyonhoz tartozó Collonges-au-Mont-d'Ort-ban, édesapja egykori vendéglője fölött. Merci, Monsieur Paul, mindent köszönünk!